

Güneş Enerjisi Sistemleri
Güneş; dünyamız var oldukca ışık ve ısınımıyla canlılığın devamını sağlayan devasa bir güç kaynağıdır. Dünya atmosferi dışında yaklasık 1.4 kW/m2 güç bırakmaktadır; bu miktar dünya yüzeyinde 0-1.1 kW/m2 arasında değişim göstermektedir. Yarı iletken teknolojisinden faydalanarak geliştirilen fotovoltaik hücre panelleriyle dünya yüzeyine düsen bu enerjiden belli bir oranda elektrik üretmek mümkündür.
Yürütülen ARGE calışmalarıyla panel verimleri artırılarak ve maliyetleri düşürülerek, konutlarda, işletmelerde, elektrik iletiminin kısıtlı olduğu uzak mekanlarda güneş enerji sistemlerinin kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır.
Fosil yakıtların yakılması sonucu elde edilen enerjinin yanısıra atmosfere sera etkisi yaratan gazlar salınmaktadır. Bu da küresel ısınmayı hızlandırmaktadır. Sanayinin lokomotifi pozisyonundaki gelişmiş ülkeler de bugün bu sorunun farkına varmışlardır ve bu ülkelerin öncülüğünde enerjide verimlilik ve alternatif enerjiye yönelim konularında zirveler düzenlenmektedir. Bu konuda Almanya başta olmak üzere diğer Avrupa ülkelerinde alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretmek amacıyla ciddi yatırımlar yapılmaktadır.
Kısıtlı güneş alan Avrupa ülkelerinden biri olan Almanya'da kurulu güneş enerjisi gücü Kasım 2015 itibariyle 39.5 GW'a ulaşmış durumdadır. Yani Almanya'nın kurulu gücünün %6.9'u şu anda güneşten karşılanmaktadır. Almanya alternatif enerjiye dayalı elektrik üretimi oranını 2020 yılında %35'e, 2030 yılında %50'ye, 2050 yılında %80'e çıkarmayı hedeflemektedir.
Buna benzer olarak Çin, Japonya, İtalya, Amerika başta olmak üzere gelişmiş ülkeler alternatif enerji kaynaklarından enerji üretim kapasitelerini artırma yolunda atağa geçmiş durumdadır.
Peki Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretiminde hangi düzeydedir?
30 Kasım 2015 sonu itibariyle EÜAŞ tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de güneşten enerji üretimi (lisanssız) kurulu gücü 0.2 GW; bu da oransal olarak toplam elektrik üretiminin % 0.3'üne tekabül etmektedir.
Almanya genelinde metrekareye düşen yıllık güneş radyasyonu ortalama 1100 kWh/m2 düzeylerinde olduğu görülmektedir. Buna rağmen gerçekleştirilen güneş enerjisi yatırımlarıyla 39.5 GW gücünde elektrik üretimi yapılmaktadır; bu güç 2015 Kasım verilerine göre, Türkiye'nin toplam kurulu gücünün (69.5 GW) yarısından fazladır.
Almanya ve Türkiye'nin güneşten faydalanma oranları aşağıdaki haritalarda karşılaştırmalı olarak görülmektedir.


Türkiye genelinde metrekareye düşen yıllık güneş radyasyonu ortalama 1500-1600 kWh/m2 düzeylerinde olduğu görülmektedir. Harita üzerinde koyu renkli, yani daha yüksek ışınım değeri alan bölgelerin çoğunlukta olduğu görülmektedir. Özetle; değerlendirilmeyi bekleyen güneş zengini bir ülke olduğumuz apaçık bir şekilde görülmektedir.
Yapılacak yatırımlarla, bireysel olarak gereksinim duyduğumuz enerjiyi karşılayabileceğimiz ve ihtiyacımız fazlasını satabileceğimiz sistemlerle her türlü kazanç sağlayacağımız açıktır.
Gerekli yatırımlar için son zamanlarda artan devlet teşviğinden faydalanarak da, dışa bağımlılığımızı azaltacak temiz enerji üretimine ön ayak olunmaktadır.